phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Záhradný nábytok - relax medzi zeleňou

Záhradný nábytok - relax medzi zeleňou

#sprievodca

Máj-Jún sú najkrajšie mesiace - mesiace kvitnúcich rastlín. Po dlhej zime sa snažíme tráviť voľné chvíle čo najviac vonku, v prírode a relaxovať na balkóne alebo v záhradách, medzi zeleňou. Záhrada je nadstavbou bytových interiérov a môže byť použitá ako relaxačná zóna, pri správne zvolenom záhradnom nábytku. Otázkou teda zostáva, aký záhradný nábytok zvoliť.

Rodinné stretnutia na záhrade

Dôležitosť mať záhradu si najčastejšie uvedomíme, až keď teplota začne stúpať, začne byť pekne, teda v jarných a letných mesiacoch. Aby sme si mohli vychutnať svoju vlastnú záhradu, musíme na ňu myslieť už dopredu, nielen výber rastlín ale i vhodným záhradným nábytkom. Pri výbere produktu musíme zvážiť, kde ho budeme používať, či bude stáť v altánku, v tieni, alebo bez krytu, vystavený slnečnému žiareniu alebo letnému dažďu. Vynára sa ďalšia otázka, či chceme v záhrade organizovať väčšie rodinné akcie, alebo by to malo byť miesto ticha a rozjímania nad prírodou a nakoniec, či bude záhradný nábytok na jednom stálom mieste, alebo, či sa bude premiestňovať.

Pre rodinné stretnutia na záhrade sú vhodné ratanové a techno-ratanové spoločenské súpravy – veľké, pohodlné a elegantné. Nábytok, ktorý vás pozýva na odpočinok a umožňuje vám posedieť si na obede, večeri alebo hodovať pri grile. Dobrým príkladom je sada Midas od firmy Halmar. Vedľa stoličiek máme i konferenčný stolík so sklenenou doskou. Nábytok je vyrobený zo syntetického ratanu, vďaka ktorému krásne zapadne do záhradného priestoru.


Zatiaľ čo sklenená stolová doska môže byť pri veľkej párty trochu problematická, kovový stôl a stoličky nie. Toto je ďalší návrh záhrady. Aby bol kov odolný voči meniacim sa poveternostným podmienkam, musí byť samozrejme pokrytý špeciálnym náterom. Je zaujímavé, že stolička Sol M kortiálnej farby mení svoju farbu z grafitu na svetlú meď pod vplyvom slnka a dažďa, čo je prirodzený proces. Kovový záhradný nábytok vyzerá moderne, zaberá málo miesta a je odolný.


Ratanový nábytok aj kovové záhradné stoličky môžu byť zdobené mäkkými vankúšikmi, ktoré zvýšia komfort pri sedení. Niektoré výrobky sú už dodávane priamo s vankúšmi.

Ako sa starať o záhradný nábytok?

Toto je veľmi dôležitá otázka. Najuniverzálnejšie a najodolnejšie voči vrtošivému počasiu sú techno-rattanové stoly, pohovky a kreslá. Je to tiež najčastejšie zvolený materiál na výrobu záhradného nábytku. Syntetický ratan (druhý názov poly ratan) sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti UV žiareniu a vlhkosti. Tento materiál nevyžaduje špeciálnu údržbu, jeho použitie je mimoriadne pohodlné. Znečistené miesto stačí utrieť handričkou namočenou v teplej vode a jemným saponátom, napríklad prostriedkom na riad. To isté platí pre hliníkové záhradné stoličky. Aj tu máme do činenia s vysokou odolnosťou proti vlhkosti a slnečným lúčom.

Kovový nábytok je najčastejšie pokrytý práškovou farbou, ktorá ho chráni pred koróziou a vlhkosťou. V zime je vhodné spojky namazať vrstvou silikónového maziva. Ak ho nemáme na sklade, pomôže vám bežná vazelína. Správne zaistený kovový nábytok nám bude slúžiť mnoho rokov.

A čo s dreveným nábytkom? Poslúži nám aj na záhrade? Všetko závisí od impregnácie dreva. Pred vystavením vlhkosti a slnku ho musíme najskôr naolejovať špeciálnym prípravkom určeným na vonkajšie použitie. Pri plánovaní naolejovania by ste mali venovať pozornosť poveternostným podmienkam - nemalo by pršať a teplota byne mala byť nižšia ako 5 ° C, ale ani vyššia ako 30 ° C. Predtým, ako na produkt nanesieme olej, očistíme povrch dreva brúsnym papierom. Medzi nanesením prvej a druhej vrstvy oleja musí uplynúť najmenej 6 hodín. Olej je možné nanášať tampónom, štetcom alebo mäkkou handričkou.


Bez ohľadu na to, aký záhradný nábytok si vyberieme - ratanový, kovový, hliníkový alebo drevený - mal by nám dobre slúžiť a taktiež zapadnúť do priestorov ako sú balkóny alebo záhrady. 

© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top