phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Byt zariadený v súlade s prírodou

Byt zariadený v súlade s prírodou

V poslednej dobe sa do módy dostáva všetko „eko“ i trend nazývaný „biofília“. Čo sa vlastne skrýva za týmto cudzím slovom? A je možné v štandardnom byte žiť v súlade s prírodou? Na tieto otázky sa vám pokúsime zodpovedať.

Prírodné, alebo pojem biofília

Napriek tomu, že život v harmónii s prírodou je známy už dlho, samotný pojem „biofília“ sa vyvinul pomerne nedávno. Jednoducho povedané, biofília je láska k prírode, k vonkajšiemu svetu okolo nás. Je to súznenie spoločenstva s inými živými organizmami, pretože človek je súčasťou prírody. 

súčasnosti trávi človek približne až 90% svojho času v umelo vytvorenom prostredí, často bez prítomnosti zelene alebo iných prvkov. Rastúce nároky na človek a rýchle životné tempo v pracovnej i v súkromnej oblasti prispievajú k zvyšovaniu stresu a jeho negatívnym následkom. Preto ľudia stále častejšie utekajú z miest na vidiek alebo do prímestských zelených oblastí. Chcú cítiť slobodu, sviežosť a pokoj. Taká je príroda a prirodzený kontakt s ňou je dôležitý. Čím viac sa od prírody vzďaľujeme, tým viac nepohodlia vo svojom živote cítime.

Biofília je mladý termín, ktorý prvýkrát použil v roku 1972 psychoanalytik Erich Fromm, ktorý ho považoval za lásku k životu. Terminológiu a filozofiu vyvinul o niečo neskôr biológ Edward O. Wilson. Tu sa vedec silne zameral na genetiku alebo skôr na genetické podmienenie vzťahu medzi ľuďmi a prírodou. Z toho vznikol koncept zelených miest, teda zavedenie bujnej vegetácie do mestského priestoru vo forme námestí, parkov a lesov. Kontakt s prírodou má ľuďom poskytnúť šťastie a pocit komunity.


Biofília v architektúre a dizajne

V mestskej zástavbe je vidieť budovy pokryté zeleňou, meandrujúcou vegetáciou. Odvšadiaľ môžete počuť zvuk vody vo fontánach alebo rybníkoch a pouličné lampy vydávajú svetlo ako slnko. Preto stojí za to siahnuť po tom, čo je v harmónii s prírodou vnútri i vonku. Ozdobte byty kvetmi a vytvorte podmienky podobné prírodným. Prirodzene berieme to, čo je pre naše blaho najlepšie. Svetlé farby, oblé tvary mäkkého nábytku, prírodných tkanín a materiálov majú upokojujúci účinok na ľudskú psychiku a zaisťujú harmóniu. Interiéry usporiadané v súlade s prírodou sú ekologické a márne v nich nájdete plastové prvky.

 Taburet Leeds 50 cm výrobca Invicta Interior

A ako vniesť do bytu myšlienku biofílie? Ak chcete naplniť svoj domov závanom sviežosti a prirodzenosti, použite tlmené farby - farby zeme: béžová, hnedá, zelená. Pohodlná pohovka, okrúhle, na dotyk príjemné taburety a kreslá sa hodia do harmonického interiéru. V miestnosti inšpirovanej biofíliou nesmie chýbať drevo, prútie, juta - prírodné materiály. Kameň je tiež vítaný. Ratanové stoličky (ale tie z prírodného ratanu), drevené stoly, lampy s tkaným tienidlom a kvety vo vázach, veľa kvetov. Neobvyklé dekorácie a vysoké kvety monstery alebo filodendrony sú mimoriadne dekoratívne. Nezabudnite, že o rastliny sa treba starať a niektoré z nich môžu byť poriadne veľké. Komody vo vintage štýle vizuálne perfektne odkazujú na prírodu a taktiež podobný štýl boho s tkanými záhonmi a macramé. Boho miluje to, čo je prirodzené, miluje biofíliu.

 

kreslo K335 výrobca  Halmar

Ak chcete mať byt, v ktorom vládne harmónia a pokoj a trend zvaný biofília, tak interiéry usporiadajte v súlade s prírodou, kde sa zapájajú všetky zmysly a sú tiež ekologické a prispievajú k relaxácii. Čo viac si môžete priať od miesta, kde žijete.

Taburet Leeds 50 cm
50 €
62 €
Farby: 6 variant
Látka: Poťah: bavlna; výplň: EPS polystyrénové guličky
Odoslanie: 2-3 dni
Okrúhly pletený taburet s priemerom 50 cm a v širokej škále farieb.Všestranné využitie, ako prídavné sedadlo v detskej izbe alebo ako konferenčný stolík v obývacej izbe. Toto je ručne vyrobený produkt.
Ratanová stolička K337
95 - 107 €
Farby: Prírodná/čierna
Látka: Prírodný ratan, kov
Odoslanie: 10-15 dní
Kreslo K337 je vyrobené z prírodného ratanu. Je odolné voči meniacim sa poveternostným podmienkam. Fantastický tvar sedadla a operadla robí z tohto kusu nábytku ideálny doplnok do obývačky a skvele tiež vyzerá v záhrade alebo na terase.
Ratanové kreslo K335
102 - 112 €
Farby: prírodná / čierna
Látka: prírodný ratan
Odoslanie: 10-15 dní
Veľmi pohodlné kreslo do obývačky, záhrady, na balkón a terasu. Vyrobené z prírodného ratanu vo svetlej farbe. Celok vyzerá veľmi ľahko a exoticky. Odporúčame vám zoznámiť sa s celou ponukou.
Koberec Ives Warm Blue
209 €
Farby: Ecru s modrými elementmi
Látka: 43% bavlna, 57% polyester
Odoslanie: 2-5 dní
Elegantný koberec pre štýlovú obývaciu izbu s originálnym vzorom tkaným na textilných stavoch. K dispozícii v modrej farbe, rozmery 160 x 230 cm. Vďaka technológii Magic Home je koberec odolný voči špine. Je to módny a funkčný doplnok!
© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top