Vyberte si novú ergonomickú stoličku
Zostáva:
teraz s dodatočnou zľavou! Viacej >> TU <<
phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Nábytok z minulosti v retro štýlu

Nábytok z minulosti v retro štýlu

Móda sa rada vracia. Toto vyhlásenie počujete odkiaľkoľvek. A nie je to iba výsada odevného priemyslu. Aj nábytkársky priemysel vykazuje návraty do minulosti, aj keď v mierne osvieženej verzii. Retro štýl je móda, ktorá napriek duchu moderného dizajnu nezaniká a naopak sa v dizajnérskych trendoch šplhá stále vyššie. A to je dobré, pretože spomienky vytvárajú atmosféru a interiér sa potom stáva oázou útulnosti a pokoja.

Retro štýl- čo to znamená?

Retro sa častokrát zamieňa s vintage štýlom. Niektorí si myslia, že ide o synonymá a štýl je rovnaký. To však nie je pravda. Vintage je starší a s retro štýlom má spoločnú len inšpiráciu z minulosti. A prečo? Retro čerpá inšpiráciu z dizajnu 50., 60. a 70. rokov minulého storočia. Je to kombinácia starého a nového. Na druhej strane sa vintage štýl  vracia ešte do skorších desaťročí a nie je to len túžba po zašlej ére, ale často sú kúsky skutočnými starožitnosťami.

Ak sa však vrátime k téme našich záujmov, dá sa povedať, že retro štýl u nás čerpá z módy z minulých rokov. Nábytok z tohto obdobia je dnes mimoriadne cenený, vzácny a jeho majitelia sú považovaní za znalcov úžitkového umenia. Nábytok obohacuje interiér domu.  

stolička Riano od výrobcu Actona

Ako si zariadiť byt v retro štýle?

Tento štýl je kombináciou jednoduchosti a praktickosti - strohosť ide ruka v ruke s dekoratívnymi prvkami, výraznými jasnými farbami s tlmeným základom. Funkčnosť sa však vždy zhoduje s estetikou. Pastelové steny môžu byť zdobené vzorovanými tapetami. Drevená podlaha, hlavne parkety v hrejivom odtieni dreva. Ich nadčasový dizajn oceňujú aj dnes mnohí architekti. Vedľa záplavy plávajúcich podláh v sivom odtieni pôjde o perfektný kontrast. Retro interiéry znamenajú radosť, útulnosť a atmosféru zašlej éry. Retro štýl nikdy nie je nudný, je to hra navrhovania vlastného priestoru, ktorý môže každý deň vyzerať inak. Retro nemá rado veľa svetla, preto by mali byť okná zakryté hustými závesmi, najlepšie s kvetinovým vzorom. Vzorované látky je možné použiť v doplnkoch - záclonách, vankúšoch alebo obrusoch. Nábytok je pre tento dizajn najdôležitejšou vecou. Dodáva interiéru charakter, ovplyvňuje atmosféru a povzbudzuje členov domácnosti a hostí, aby sa ponorili do tvorivej minulosti.  Retro štýl sa vyznačuje  dreveným nábytkom - dyhované voľne stojace komody, stoličky a stoly. Rovnako populárnym materiálom je aj plast pre jeho formovateľnosť a pomerne nenáročná údržbu.

Súčasťou retro štýlu je aj ikonický nábytok vrátane stoličiek, kresiel a pohoviek na drevených nožičkách, ktoré víťazia aj v 21. storočí. Retro predsa spája staré s novým a nové so starým. Vynechajte paletu farieb ako je šedá, čierna, biela či béžová. Odvážte sa a vyberte si horčicovo žltú, alebo petrolejovú a ako doplnky použite výrazné dekoračné vankúše. 


 

Moderna je základom interiérového dizajnu

Aj keď si zariaďujeme byt, dom v súlade s daným trendom, musíme pamätať na umiernenosť. Nie všetok nábytok musí byť retro, stačí napríklad stará komoda alebo stôl. Perfektným riešením je nová pohovka kreslo v retro štýle. Kreslo i pohovka s názvom Retro značky Snap vynikajú hlavne zaujímavým vzorom vytvoreným na operadle. Drevené lišty sú uzavreté v štvorcovom ráme a vytvárajú prelamovanú sieť, ktorá je krásnym dekoratívnym prvkom.

 

kreslo i pohovka Retro od výrobcu Snap

Interiéry v retro štýle sú plné vzorov, textúr a farieb. Je to však nábytok, ktorý by mal v miestnosti dominovať, zapĺňať ju a kombinovať funkčnosť s krásou, vytvárať most medzi tým, čo bolo a bude, čo je moderné a čo je staré.

Kreslo Prius
189 €
Odoslanie: 10-15 dní
Kreslo s klasickým a moderným dizajnom. Zaujímavým postupom bolo použitie štvorcového rámu ako tenkých opierok rúk. Horné prvky - sedadlo a operadlo - sú pokryté jemným zamatom v dvoch farbách. Je to určite model, ktorý nemôžete ignorovať. Skontrolovať!
Stolička Scandi
144 - 153 €
Farby: 32 typov tkanín, 15 farieb dreva
Látka: 3 varianty
Odoslanie: 4-5 týždňov
Stolička Scandi od výrobcu Grospol kombinuje škandinávsky dizajn a konštrukčné myslenie. Je k dispozícii v širokej škále farieb, rám je vyrobený z bukového dreva. Tento model je ideálny pre jedáleň alebo kuchyňu.
© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top