phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Opierka hlavy - dôležitá časť vybavenia kresiel, alebo len doplnok?

Opierka hlavy - dôležitá časť vybavenia kresiel, alebo len doplnok?

V minulom blogu sme uverejnili príspevok, ktorý začal sériu rad o správnej polohe počas 8-hodinovej práce, o primeranom výbere kresiel, stoličiek a usporiadaní kancelárskych priestorov. (článok „Ergonómia kancelárskej práce“).

Dnes by sme sa chceli zamerať na prvok - OPIERKA hlavy. Pri rozhovoroch s klientmi sa veľmi často kladú nasledujúce otázky:

„Na čo je hlavová opierka?“

„Bude pre mňa užitočná a budem ju vôbec potrebovať?“

Na základe výskumu sa ukázalo, že trávime v sede necelých 13 hodín denne. Počas 8 hodinového pracovného režimu a tiež často vo voľnom čase zaujímame pasívnu polohu, ktorá drasticky ovplyvňuje našu chrbticu, kĺbový systém a tiež svalovú sústavu. Panuje všeobecné presvedčenie, že sa evolučne ešte naše telo neprispôsobilo polohe sedu. Ešte pred 200 rokmi väčšina ľudí pracovala MANUÁLNE, teraz vďaka veku počítačov sme sa usadili a trávime väčšinu času v sede. Tento stav má veľmi negatívny vplyv na našu chrbticu. Cítime bolesť v rôznych častiach tela, od bedrovej chrbtice po krčnú chrbticu.

Obrázok nižšie je zhrnutím výskumu, ktorý uskutočnil prof. Hans Joachim Wilke, pokiaľ ide o rozdelenie zaťaženia našej chrbtice počas rôznych pozícií.

 

 

Výber správneho kresla pre prácu je preto nesmierne dôležitý.

Opierka hlavy

Podľa definície je to jasné - horná, predĺžená časť stoličky alebo ležadla je hlavová opierka.

V praxi máme na výber mnoho typov opierok hlavy, ktoré sa líšia tvarom, profilom i funkčnosťou. Nie všetky kreslá s opierkami hlavy sú dobré. Stáva sa, že prvok, ktorý má podoprieť hlavu počas práce a pri odpočinku, sa nachádza medzi lopatkami - a to hlavne v prípade veľmi vysokých ľudí, alebo nad hlavou - v prípade ľudí menších.

Je veľmi dôležité, aby bolo kreslo dobre prispôsobené užívateľovi.

V našej ponuke nájdete mnoho modelov kancelárskych kresiel vybavených ergonomickými opierkami hlavy. Čo teda stojí za pozornosť?

Dôležité je, aby:

- opierka hlavy mala funkciu nastavenia výšky - to uľahčí nastavenie jej polohy užívateľom rôznej výšky,

- opierka bola dobre tvarovaná s priehlbinou v strednej časti pre pohodlné opretie hlavy,

- mala schopnosť nastavenia uhlu sklonu, aby si mohla hlava voľne oddýchnuť pri práci aj počas momentov relaxácie,

- opierka hlavy neohrozila zdravie užívateľa - musí byť stabilná.

Má predovšetkým slúžiť k pohodlnému podopreniu hlavy a krčnej chrbtice. Úlohou opierky hlavy je uvoľniť svalstvo počas mnohých hodín strávených v sede.

Nižšie uvádzame podľa nášho názoru najlepšie modely kresiel a stoličiek vybavené opierkami hlavy. Odporúčame, aby ste si prečítali popis produktov a vybrali pre Vás ten pravý. S využitím našich skúseností Vám radi poradíme pri výbere správneho modelu ergonomického kresla nebo ergonomickej stoličky.

 

Stolička IOO


 

Kancelárske kreslo Pofit


Kreslo Ergohuman



 

Stolička Coco

© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top