phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Operadlo - ako si vybrať to správne?

Operadlo - ako si vybrať to správne?

V predchádzajúcom príspevku sme nastolili otázku opierky hlavy (Opierka hlavy - doplnok alebo dôležitá časť vybavenia kresiel?)

Dúfame, že sme vám túto tému objasnili. No a teraz budeme písať viac o celom operadle. Na začiatku musíme zdôrazniť, že sú dostupné na trhu kancelárske stoličky, ktoré majú mierne odlišný tvar ako klasické tvary kancelárskych kresiel.

Nie všetky kancelárske kreslá sú vhodné na dlhšie sedenie, ale dokonale plnia úlohu reprezentatívneho nábytku. Preto sú vhodné pre prácu kratšiu ako 4 hodiny denne.

Stolička má obrovský vplyv na pohodlie pri práci, pretože na nej sedíme a trávime asi 8 hodín denne. 

Vybrať ten správny model pre seba môžete tým, že vyskúšate niekoľko stoličiek / kresiel, aby ste zistili aké majú možnosti. Nie je to však potrebné, ak sa budete riadiť niekoľkými pravidlami.

Je dôležité, aby tvar operadla bol čo najbližšie k prirodzeným krivkám chrbtice.

Celé operadlo by preto malo byť dostatočne vysoké, aby vaša chrbtica, plecia boli pohodlne opreté. Túto možnosť uľahčujú stoličky a kreslá s nastaviteľnou výškou celého operadla. Sú však aj produkty, v ktorých je operadlo také vysoké, že táto možnosť nie je potrebná.


Bedrová časť je dôležitou súčasťou operadla. V obchode stolicky24.sk nájdete veľa modelov stoličiek a kresiel s výrazným profilovaním tejto časti, ktorá je zaťažovaná hlavne počas mnohých hodín práce pri stole.

Rozlišujeme vertikálne a horizontálne profilovanie. Niektoré modely majú samostatnú funkciu nastavenia - mechanizmus Schukra, napríklad stolička Veris.


Kreslá Grospol Ioo majú dynamickú bedrovú časť, ktorá kopíruje každý pohyb užívateľa v kresle, napr. : kancelárske kreslo Ioo BT KMD31.

Stoličky Profim Xenon majú pre túto časť dve nezávislé zariadenia. Môžeme zmeniť výšku a hĺbku podpory, napr. kreslo dostupné v našom obchode Profim Xenon 10 SFL.

Kancelárske kreslá Grospol MaxPro sú vybavené operadlom, ktoré ako celok reaguje na váš pohyb v kresle, napr. : MaxPro BS HD.

Ako vidíte, existuje veľa riešení. Vieme, že ide o drahšie produkty, ale pre našu chrbticu sú tie najlepšie. 


Ďalším dôležitým prvkom pri výbere správneho kresla je možnosť sklopenia operadla. Niektoré modely majú tiež funkciu nastavenia uhla operadla dopredu.

Nastavenie dozadu je ideálne pre chvíle relaxácie, oči si oddýchnu od monitora a nemusíte sa nakláňať nad klávesnicou. Naklonenie dozadu bude fungovať aj v sklopných polohách - pozrite sa, ako vyzerá Zostava Ergohuman 2.

Najdôležitejšie je však v nastavovaní možnosť tzv „Dynamického sedenia“. Po uvoľnení mechanizmu operadlo napodobňuje pohyb užívateľa a zaručuje mu primeranú podporu. Túto možnosť majú v zásade všetky kancelárske stoličky a kreslá vybavené synchrónnym mechanizmom.


Mínusový uhol - je termín, ktorý stále prekvapuje našich zákazníkov. Preto vám objasníme tento pojem. Je to sklon operadla (vrátane sedadla) o niekoľko stupňov vpred. „Na čo?“ - otázka položená pri prezentácii modelov s touto funkciou.

Pri práci na počítači sa často nakláňame nad klávesnicou, čo spôsobuje, že naša chrbtica stráca kontakt s operadlom = nemá náležitú podporu. V tejto pozícii sa kladie väčší dôraz na dolné časti nôh, kde vzniká tlak (bolesť nohy, problémy s cirkuláciou, znížená citlivosť - o tom budeme hovoriť vo viacerých článkoch o predmete sedadla). Keď sú operadlo a sedadlo nastavené o niekoľko stupňov dopredu, naše chrbty budú mať vždy primeranú oporu a nohy budú správne položené. Odporúčaný model s negatívnou mínusovou funkciou uhla napr.: Profim Veris



Celkovo by operadlá mali :

  • umožňovať voľné umiestnenie ramien,
  • mať výškové nastavenie, ale existujú modely, ktoré sa dokážu obísť aj bez tejto možnosti
  • profilované s osobitným dôrazom na bedrovú oblasť,
  • aby ste sa o operadlo mohli oprieť, musí mať synchrónny mechanizmus
  • môže byť doplnené funkciami dodatočného „negatívneho uhla“ alebo dynamického pohybu v bedrovej oblasti.


Preto vás pozývame k návšteve našich stránok www.stolicky24.sk a pozrite si našu ponuku!

Ak máte akékoľvek otázky, radi vám poradíme.

Napíšte nám, alebo zavolajte. 


© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top