Vyberte si novú ergonomickú stoličku
Zostáva:
teraz s dodatočnou zľavou! Viacej >> TU <<
phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: Zatvorené
Dôležitosť ergonómie stoličky pre hráčov

Dôležitosť ergonómie stoličky pre hráčov

Elektronická zábava a digitálny šport sa stávajú čoraz viac obľúbenejšími. Hranie a elektronický šport pomaly prestáva byť niečo neobvyklé a stávajú sa bežnou dennou záležitosťou. V obidvoch prípadoch by sme nemali zabúdať na dôležitosť ergonómie. Táto otázka je mimoriadne dôležitá a to z hľadiska toho, že niekto chce len relaxovať pri počítači, a ďalší je profesionál alebo začínajúci hráč.

Za zmienku stojí, že správne kreslo je len jedným z prvkov pri počítačovej hre. Dôležité je správne umiestnenie monitoru, klávesnice a myši. Najdôležitejšou vecou však je výber tej správnej stoličky a stola. Obidva výrobky majú najväčší vplyv na ergonómiu a pohodlie pri používaní počítača. Tu sa však zameriame iba na stoličky.

Je potrebné poznamenať, že hráči by mali správne uplatňovať rovnaké pravidlá, aké platia pre administratívnych pracovníkov a ostatných ľudí, ktorí dlhodobo sedia pred počítačom. Stolička musí byť preto stabilná a správne tvarovaná. Sedadlo a opierky rúk by mali byť správne umiestnené. To isté platí pre výšku stoličky. Čalúnenie a výplň by nemali byť príliš tvrdé alebo príliš mäkké. Stolička samozrejme, by mala byť umiestnená vo vhodnej vzdialenosti od monitora a stola. Mali by ste sedieť vo zvislej polohe, ale je tiež dobré občas si oddýchnuť, pretiahnuť sa a urobiť si krátke cvičenia.

Profesionálne aj neformálne hranie je spojené s hodinami sedenia pred počítačom v jednej pozícii. Ergonómia na druhej strane pomáha tráviť tento čas čo najpohodlnejšie a s najmenším možným zaťažením tela. Hráč, ktorý sedí pred počítačom, je vystavený rovnakým nepriaznivým faktorom, ktoré súvisia s prácou v kancelárii. Napríklad, niektorí hráči sa sťažujú na chronické preťaženie svalov a šliach spojené s obsluhou počítača pomocou myši a klávesnice. Existujú tiež prípady rôznych druhov bolesti. Osobitne ohrozené sú tu ruky, ramená, krk a chrbtica. Je ťažké nespomenúť negatívne účinky sedavého životného štýlu - veľa hráčov si neuvedomuje dôležitosť pohybu pre ich pohodu, vytrvalosť a zdravie. Dobrý zdravotný stav je pre nich rovnako dôležitý, ako pre športovcov v klasických disciplínach.

Dôležitosť ergonómie pri činnosti hráčov je preto rovnako dôležitá ako v prípade administratívnych pracovníkov. Ergonómia vám umožňuje zmierniť, alebo znížiť negatívne účinky dlhodobého pobytu v jednej polohe. Pomáha vám to sústrediť sa dlhšie a vďaka tomu nebudete unavení tak rýchlo. Myslím, že žiadneho hráča nemusíme presvedčovať o tom, aké skutočné sú problémy, najmä v prípade hier, kde je dôležitá rýchlosť reakcie, obratnosti a presnosti. A aj keď sú pravidlá prakticky rovnaké, stojí za to dodať, že v prípade hráčov, je výška operadla a prítomnosť opierky hlavy oveľa dôležitejšia ako pri práci v kancelárii. Hráč je vystavený veľkej dávke stresu a viac sa zameriava na to, čo sa deje na obrazovke, ako zamestnanec, ktorý vyplní údaje v tabuľke alebo napíše e-mail dodávateľom alebo pripraví správu. Emócie môžu byť sprevádzané svalovým napätím, ktoré nie je vždy vedomé. Preto vám opierka hlavy a vysoké operadlo umožní na chvíľu si odpočinúť medzi zápasmi. Hráč sa môže oprieť, zavrieť oči, dýchať a sústrediť sa na nadchádzajúcu hru. Môže sa uvoľniť. Opierky na ruky a opierky na nohy sú taktiež užitočné.

Nie vždy je potrebná špeciálna herná stolička. Časom je však dôležitá, pretože niektoré modely majú špeciálne funkcie, ktoré uľahčujú život hráčom a zlepšujú kvalitu herného zážitku. Sedadlá u herných stoličiek môžu mať napríklad vstavané USB a ďalšie zásuvky, zvukové vysielače a prijímače (vrátane bezdrôtových) a dokonca aj vibračné motory, ktoré obohacujú napríklad závodné hry o ďalšie skúsenosti. Nepochybne sú tiež veľmi vizuálne atraktívne. Sú navrhnuté v žiarivých farbách a vyznačujú sa špecifickým dizajnom.

Z ergonomického hľadiska bežné otočné kancelárske stoličky nie sú vôbec podradné. Hoci hracie stoličky sú navrhnuté s ohľadom na hráčov, v tomto ohľade však nie je veľký rozdiel. Za zmienku tiež stojí, že sú to často drahšie modely ako bežné otočné stoličky, čo je spojené s ich značkou. Okrem toho sa niekedy stáva, že bežná kancelárska stolička sa predáva ako herná stolička, ale v inej farebnej verzii a prípadne s malými zmenami dizajnu. Bežné ergonomické otočné stoličky preto môžu byť alternatívou k drahším herným stoličkám. V našej ponuke naši zákazníci nájdu veľa modelov, ktoré môžu pôsobiť ako perfektné kreslo pre hráča. Odporúčame napríklad kreslo PLUS R (klikni),  ktoré má vysoké operadlo čalúnené sieťovinou pre lepšiu cirkuláciu vzduchu. Sedadlo je okrem ekologickej kože pokryté priedušnou membránovou tkaninou. Zadná časť stoličky má výškovo nastaviteľnú bedrovú opierku a navyše výškovo nastaviteľné lakťové opierky. Je to populárny a ekonomický produkt, aj keď určite nie je tak funkčný ako drahšie modely.

Pre ľudí, ktorí chcú niečo pokročilejšie, môžeme doporučiť kreslo Futura 4S. Ide o ergonomickú kancelársku stoličku so senzačným tvarom sedadla a operadla. Má nastaviteľné rozdelenie tvrdosti sedadla. Perfektne sa prispôsobuje užívateľovi bez ohľadu na jeho pohlavie (rozdelenie tlaku na sedadlo u mužov a žien je odlišné). Užívateľ si môže nastaviť opierky rúk v štyroch rovinách, ako aj opierku hlavy a ďalšie prvky. Ďalšou výhodou kresla je moderný mechanizmus Synchro SELF, ktorý umožňuje súčasný pohyb operadla a sedadla s možnosťou uzamknutia v akejkoľvek zvolenej polohe sklonu. Existuje mnoho ďalších funkcií a možností nastavenia. Odporúčame vám prečítať si podrobne charakteristiku tohto modelu.

Na druhej strane chceme predstaviť kreslo i pre tých najnáročnejších zákazníkov Ergohuman Plus. Patrí do rodiny ergonomických kancelárskych kresiel vybavených celou škálou ergonomických funkcií a radom moderných riešení, ktoré prispievajú k jeho vysokej funkčnosti a pohodliu použitia. Model má sieťované, profilované operadlo, ktoré sa vyznačuje mimoriadnou odolnosťou proti oderu a natiahnutiu. Tkanina je na dotyk príjemná a poskytuje voľnú cirkuláciu vzduchu. Operadlo, rovnako ako sedadlo, je tvarované, aby sa zaistilo vysoké pohodlie pri používaní aj počas mnohých hodín práce. Môžete nastaviť každý prvok tejto stoličky, od opierky hlavy až po sedadlo. V našej ponuke nájdete aj pohodlnú opierku pre nohy.  

Nakoniec je potrebné zdôrazniť, že - s ohľadom na dôležitosť ergonómie pre hráča - ani tá najlepšia a najdrahšia stolička nezvýši „zručnosť“ v žiadnej hre. Má uľahčiť hranie a negatívne účinky dlhodobého sedenia pri počítači a bude mať väčší vplyv na zdravie užívateľa. Zručnosti v hre je možné zvýšiť len na základe skúseností a praxe. Je však lepšie robiť to v pohodlnej, ergonomickej stoličke a nie v takej, v ktorej sa nielen rýchlo unavíme, ale z dlhodobého hľadiska to spôsobí aj naše zdravotné problémy.

© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top