phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Stoličky v škandinávskom štýle.

Stoličky v škandinávskom štýle.

Škandinávsky štýl je jedným z najpoužívanejších štýlov v interiéri. Tento štýl sa vyznačuje jednoduchosťou, striedmosťou, ľahkosťou a funkčnosťou. Ako zvoliť správne stoličky pre škandinávsky štýl? Na čo treba pamätať a čo hľadať?

Tento štýl je vhodný hlavne pre milovníkov svetlých a priestranných interiérov. Pochádza zo severných krajín zo Švédska, Nórska, Dánska, Fínska a odráža sa v ňom drsné podnebie, ktoré v týchto regiónoch prevláda. Preto je škandinávsky štýl charakterizovaný chladnou jednoduchosťou a funkčnosťou. V škandinávskom štýle nenájdete príliš veľa prepychu a ani ozdobných prvkov a ak áno, nie je ich veľa a sú veľmi rafinované. Napriek tomu interiér pôsobí veľmi  pohostinne a domácky.



Zdroj: https://i.pinimg.com/originals/cc/82/f5/cc82f593c1ab54392992d6a6ce462abe.jpg

Dominantnými farbami škandinávskeho štýlu sú svetlé a ľahko tlmené farby, rôzne odtiene bielej, šedej, hnedej a béžovej. Používajú sa aj pastelové farby a tiež rôzne kontrasty, napr. zlatá, žltá, zelená, modrá, alebo tyrkysová. Ich výskyt by však mal byť považovaný za výnimku, alebo úmyselnú odchýlku od klasických farieb. Musia sa používať striedmo, pretože napríklad príliš intenzívna červená farba spôsobí nesúlad a naruší pokojnú a útulnú atmosféru interiéru. Okrem toho je potrebné dávať pozor na odtieň, aby nevyčnieval príliš z farebnej palety v celej miestnosti. Zaujímavým riešením môžu byť stoličky alebo taburety v týchto živších farbách. Výraznejšia farba skvelo oživí nejednu izbu. Súčasne sa ako kontrast používa vymaľovanie jednej zo stien výraznou farbou napríklad tmavo hnedou. Najdôležitejšie je však to, že škandinávske interiéry vyzerajú priestranné a opticky väčšie a to vďaka svetlým farbám.

Pokiaľ ide o materiály, najčastejšie používaným materiálom je bezpochyby drevo. Škandinávia je predsa len veľmi bohatá na lesy, takže by to ani nemalo byť veľkým prekvapením. Drevo je veľmi charakteristickým prvkom tohto štýlu, ale nie je jediným materiálom používaným v interiéri. Škandinávia je tiež veľmi skalnatá, hoci väčšina domov má klasické hladké steny, sú vítané aj doplnky, ako je vybielená tehla alebo kameň. Zdôrazňujú divokosť a chlad severu, vzťah k prírode - zároveň oživujú miestnosť a dodávajú celému priestoru svoje čaro. Dodajme tiež, že tento štýl má rád geometrické vzory, najmä pokiaľ ide o doplnky. V zásade sa však musí vyznačovať jednoduchosťou a minimalizmom. Z tohto dôvodu tu nikdy nevyčnieva sklo alebo kov, ak tak sú to len jemné akcenty. Okrem toho, pokiaľ ide o textílie, sú preferované prírodné materiály, ako je ľan, vlna a bavlna.

To všetko je potrebné mať na pamäti pri výbere nábytku usporiadanom v škandinávskom štýle. Je tiež dobré si uvedomiť, že v týchto miestnostiach obvykle kombinujeme stoličky s nábytkom vo svetlých farbách. Geometrické tvary, jednoduchosť, možnosť voľby svetlých farieb a použitie masívneho dreva - to všetko ponúkajú napríklad stoličky Simple 100. Vďaka veľkému výberu farieb a rôznym druhom poťahov sa hodia do kuchyne alebo jedálne práve v škandinávskom štýle. Atraktívna tiež môže byť barová stolička Simple z masívneho lešteného bukového dreva. Takisto stojí za to,  zdôrazniť ergonómiu a funkčnosť týchto stoličiek. Stoličky by mali byť veľmi pohodlné a harmonicky ladiť s ďalším nábytkom v miestnosti.

kreslo Alexis

stoličky:  Simple 100 s gombíkmi,  Simple 100,  Malmo Wood

Škandinávsky štýl nie je vôbec jednotvárny. Nielenže sa vyvíja a mení v priebehu času, ale tiež sa skladá z niekoľkých fragmentov, viac či menej odlíšených s určitými rysmi, alebo akcentami. Napríklad dánsky štýl zdôrazňuje prirodzenosť a tradíciu. Dôraz na funkčnosť a jednotvárnosť je v ňom menšia. Nie je teda napríklad nutné prispôsobovať nábytok jednej farebnej schéme, ak má tento kus nábytku klasický tvar a prirodzenú farbu. Nebojte sa trochu experimentovať, ako s farbami tak i s tvarmi. Nemusíme slepo dodržiavať všetky pravidlá. Najdôležitejšou vecou by malo byť to, že sa cítime dobre v našom vlastnom byte, alebo dome.

Stolička Malmo Wood 4HW
86 €
Farby: 15 farieb dreva
Látka: drevo
Odoslanie: 2-5 dní
Celok je vyrobený z dreva. Vysoký komfort, skvelé farby, štvorcové alebo okrúhle nohy. Nadčasový dizajn.
Stolička Malmo Plus
98 - 124 €
Farby: 61 variantov, 15 farieb dreva
Látka: 6 typov
Odoslanie: 4-5 týždňov
Ľahký, moderný štýl s tenkým sedákom a prešívaním. Široká škála poťahov, vysoká kvalita a presnosť spracovania.
Najpredávanejšie
Barová stolička Simple - voliteľná výška
89 - 108 €
Farby: 91 variant, 15 farieb dreva
Látka: 8 typov
Odoslanie: 4-5 týždňov
Kvalitná výroba, voliteľná výška sedadla podľa Vášho želania, 2 typy sedadla, veľmi pohodlná, doprava ZADARMO!
Najpredávanejšie
Stolička Simple 100
78 - 99 €
Farby: 91 variant, 15 farieb dreva
Látka: 8 typov
Odoslanie: 4-5 týždňov
Pohodlná stolička s tvarovaným vysokým operadlom . Celková výška stoličky je 100 cm. Široký výber farieb poťahov. Tento elegantný kus nábytku sa hodí do interiérov usporiadaných v pôvabnom, modernom i klasickom štýle.
© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top