phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Kreslo pre programátora

Kreslo pre programátora

Zdalo by sa, že práca pri počítači nezaťažuje telo, tak ako fyzická práca, avšak dlhodobé sedenie a pozeranie sa na obrazovku monitora oslabuje váš zrak, ale tiež vedie k nesprávnemu držaniu tela počas sedenia. Najprv to začína miernou bolesťou chrbta, ktorá v priebehu času môže postupovať do ďalších častí tela. 

Správnemu sedeniu sa musíme naučiť

Sedenie nie je až také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. Naše svaly sú pod neustálym napätím, ak máme nesprávne umiestnené ruky, nohy alebo nedostatočnú oporu chrbtice a ramien. Mali by sme sedieť rovno a taktiež s prestávkami. 

Tu je niekoľko tipov.

  • Najskôr si oprite chrbticu v polohe najbližšej k operadlu - posaďte sa rovno. 
  • Urobte si krátke prestávky. Lekári odporúčajú prestávku 5 až 10 minút po každej odpracovanej hodine. A čo robiť pri prestávke? Napríklad môžete urobiť niekoľko drepov, alebo sa prejsť. Je dôležité udržiavať rovnováhu medzi prácou a odpočinkom.
  • Pri sedení zaistite správnu polohu tela.
  • Všimnite si, či vaša chrbtica, najmä bedrová oblasť, prilieha k zadnej časti stoličky.
  • Stehná majú byť kolmo k zemi. Skontrolujte, či sú vaše kolená pod bedrovou čiarou a či sú vaše nohy uvoľnené.
  • Monitor by ste mali mať na dosah ruky, aby vaše zápästia boli v priamke s predlaktím. Lakte môžu spočívať na lakťových opierkach pri súčasnom udržiavaní uhla 90 stupňov s osou tela.

  • Kreslo pohodlné pre chrbticu

    Vyberte si hlavne vhodné operadlo. Samozrejme môžete sedieť i na bežnej kuchynskej stoličke, ale odporúčame vám iné riešenie, oveľa šetrnejšie pre vašu chrbticu. Ako programátor pracujete stále v sediacej polohe, takže by ste mali zainvestovať  do ergonomického kancelárskeho kresla. Je to investícia na niekoľko rokov, ktorá sa do budúcnosti určite vyplatí. Pri kúpe kresla zvážte, či ste vybrali model, ktorý má výškovo nastaviteľné sedadlo, lakťové opierky, operadlo a opierku hlavy. Zadná časť stoličky by sa mala prispôsobiť tvaru chrbta užívateľa a poskytuje podporu pre bedrovú chrbticu.


    Na základe našich dlhoročných skúseností vám odporúčame predovšetkým kreslá zo série Pofit a Ergohuman. Obe majú všetky kľúčové prvky, ktoré sme spomenuli vyššie, sú odolné, pohodlné a elegantné. Kreslá Pofit sú vybavené vodorovným a zvislým skeletom, ktorý zaručuje ochranu chrbtice. Opierka hlavy je nastaviteľná v 5 rovinách.


    Kreslá Ergohuman budú skvelo fungovať aj ako IT kreslá. Dôležitou funkciou tohto modelu je pohyblivá, nezávislá bedrová časť operadla, ktorá reaguje na pohyby používateľa.



    Programátori ako profesionálna skupina sú vystavení degeneratívnym ochoreniam chrbtice, ale každý z nás by sa mal riadiť zásadou zdravého sedenia pred počítačom - zásadou, že prevencia je lepšia ako liečba. Vhodná kancelárska stolička vám zabezpečí pohodlné a bezbolestné sedenie pri práci.


    © Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
    Zavolajte nám 0908 613 880
    Go Top