Vyberte si novú ergonomickú stoličku
Zostáva:
teraz s dodatočnou zľavou! Viacej >> TU <<
phone ico  0908 613 880 Infolinka v prevádzke dnes od: 8:00 - 15:30
Sedavý životný štýl u detí a mládeže.

Sedavý životný štýl u detí a mládeže.

Deti a mladí ľudia strávia väčšinu dňa sedením - niekoľko hodín v triede alebo doma. Tento životný štýl bohužiaľ nemá dobrý vplyv na ich zdravie a pohodu. Ľudské telo nie je prispôsobené na nepretržité sedenie. Potrebujeme fyzickú aktivitu, na udržanie správneho metabolizmu - priemerný Európan trávi každý deň sedením približne 6 hodín. Tento problém je navyše charakteristický v podstate pre každú vekovú skupinu - až ¾ dospelích hovorí, že sa nestarajú o zdravie, ak sú v poriadku. Deti a mladí ľudia preberajú návyky dospelých vrátane nedostatku pohybu. V ich prípade je však táto otázka obzvlášť dôležitá. Je to obdobie dynamického fyzického rozvoja a bohužiaľ je čoraz viac detí a mládeže, ktorých trápi obezita. 

Obezita a nadváha sú jedným z mnohých nežiaducich účinkov sedavého životného štýlu. Ďalšími dôsledkami sú chybné držanie tela a choroby chrbtice, rôzne degenerácie a bolesti. Tento problém sa zhoršuje nedostatkom fyzickej aktivity a nevhodnou stravou. 

Štúdie taktiež ukázali, že sedavý životný štýl môže podporovať rozvoj niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky typu II, porúch videnia a hypertenzie. Obezita je tiež spojená s metabolickými poruchami, a teda s rizikom straty kostnej drene v dôsledku zlej absorpcie vápnika a iných mikro živín a preťaženia kĺbov a svalov. Tieto problémy sa netýkajú iba dospelých. Prejavujú sa už aj u 17- až 19-ročných detí, u ktorých je už možné pozorovať faktory naznačujúc zvýšené riziko infarktu. Napríklad sedem percent dospievajúcich má problémy s hypertenziou. Sedavý spôsob života a nedostatok fyzickej aktivity môže tiež súvisieť s duševnými poruchami. Ide napríklad o úzkosť, agresiu, sociálne nesprávne nastavenie, alebo izoláciu v skupine,  vznikajú depresie a problémy so sebaúctou alebo motiváciou. 

Nie je však možné uniknúť  sedavému životného štýlu. Väčšinu času trávia študenti v sede. Každým rokom dlhšie a dlhšie. Štúdie ukazujú, že deti trávia každý deň asi 3-4 hodiny v sede. Mládež až 6-7 hodín. Podobne to vyzerá aj v domácnostiach. 76% detí a dospievajúcich trávi väčšinu času sedením a venuje sa vede i zábave (napr. pozeranie televízie alebo používanie počítača). Čo potom robiť? 

Neexistuje lepší spôsob, ako zmierniť negatívne účinky sedavého životného štýlu fyzickou aktivitou. Deti a mladí ľudia by preto mali venovať viac času cvičeniu a pohybu. Fyzická aktivita nielen pôsobí proti všetkým vyššie uvedeným problémom, ale učí nás disciplíne, formuje silnú vôľu a dôslednosť pri dosahovaní cieľa. Zvyšuje tiež odolnosť proti únave, uvoľňuje stres a má mnoho ďalších pozitívnych účinkov.  

Taktiež stojí za to dodržiavať pravidlá správneho sedenia a robiť si prestávky na pár minút, postaviť sa a prejsť sa. Je tiež dobré postarať sa o správny výber stoličky. Mala by byť pohodlná a mala by spĺňať všetky ergonomické princípy. Na trhu máme veľa dobrých modelov. Stolička Smart R má napríklad výrazne tvarované operadlo, nastaviteľné opierky rúk a nastaviteľné sedadlo a operadlo. Je tiež dôležité, aby stolička mala stabilnú základňu. Stolička Taktik Mesh má množstvo nastavení (ergonomický pohybový mechanizmus Ergon 2L) a pohodlné priedušné operadlo zo sieťoviny (výhodné najmä v lete). Na trhu sú samozrejme aj stoličky s rozprávkovými motívmi (stolička Ministyle GTP Pony) s obľúbenými kreslenými postavičkami. Je skutočne veľa modelov, takže by nemal byť problém s výberom a prispôsobením stoličky, alebo kresla každému vkusu a rozpočtu. Nezabudnite však vybrať model vyrobený z najkvalitnejších materiálov, prispôsobený výške vášho dieťaťa alebo mladistvého. Je tiež dôležité, aby umožňovala čo najväčšie možné nastavenia jednotlivých prvkov a malo dobre tvarované sedadlo a operadlo.


© Všetky práva vyhradené 2003-2024. stolicky24.sk
Zavolajte nám 0908 613 880
Go Top